Kuidas toetada laste loovust?

Loovust ja loovat mõtlemist peetakse üheks tähtsamaks tulevikuoskuseks, mida peaksime lapsevanematena igas lapses ja noores arendama. Mis loom see loovus aga õieti on?

Psühholoog ja pereterapeut Toivo Niiberg leiab, et loovust ei saa kohe kuidagi ühe lausega lahti seletada. Oma raamatus “Ela ja küsi!” toob ta välja, et loovus on inimese omadus, mis ajendab teda otsima mittetraditsioonilisi lahendusi. 

Loovus on kaasasündinud isiksuslike omaduste kogum, mis võimaldab probleemi lahendada omanäoliselt, teistelegi positiivselt mõistetavalt – loovisikul on julgust olla erinev. Loovusesse on koondunud terve hulk arendatavaid komponente: terve minapilt, uudishimu, fantaasia, julgus, jonnakus, originaalsus, haritus, spontaansus, mõtlemise paindlikkus, probleemitaju, inspiratsioon.” (Toivo Niiberg)

Väga tähtis on teadvustada ja aeg-ajalt endale meelde tuletada, et KÕIK inimesed on loovad!

“Meis kõigis on peidus imelised loovuse seemned, mida õigesti väetades ja kastes jõustada. Teeme oma lastele suure kingituse, kui hoiame nende loovuse sädemeid hõõgumas ja loome neile loova ja inspireeriva kasvukeskkonna.” (raamatute “Loova elu teejuht” ja “Pai lapse loovusele” autor Jaana Ojakäär-Kitsing)

Mida saame lapsevanematena teha, et toetada lapse loovust?

  1. Anna lapsele vabadust ja aega arendada oma loovust. Lase tal omas tempos mängida ja avastada maailma enda ümber! Tal võib olla hoopis oma nägemus, mida millegagi tegema peab või teha saab – vaata ja üllatu!
  2. Julgusta last jagama oma ideid ja mõtteid. Lase tal julgelt väljendada oma loovust! Ära kunagi ütle, et tema mõtted või lahendused on valed. Arutlege koos erinevate variantide üle. Ole ka ise avatud mõtlemisega ja jälgi kõrvalt, mis paneb su lapse silmad särama.
  3. Tehke koos lapsega kõikvõimalikke loomingulisi tegevusi. Selleks võib olla koos millegi meisterdamine (näiteks nukkudele riideid või nukumajale sisustust), värvimine-joonistamine, legodega mängimine, tantsimine, lugude välja mõtlemine ja jutustamine jne. Kaasa last ka lihtsamatesse kodutöödesse, näiteks saab laps aidata seina värvimisel, kokkamisel, asjade sorteerimisel, koristamisel.
  4. Kui tulemas on mõni sünnipäev, siis meisterdage koos üks armas käsitöökingitus. Selleks võib olla kas või sünnipäevakaart. Armas (ja magus) mõte, mis on mokkamööda ilmselt igale sünnipäevalapsele, on laduda üheskoos valmis näiteks üks purgikook.
  5. Julgusta teda proovima uusi asju! Sageli tekitab kõik uus võõristust, eriti kui laps kardab eksida. Lapsevanema tugi on siinjuures abiks. Võtke koos midagi täiesti uut ette, näiteks proovige võluda välja muusikat kodustest vahenditest. Pane ka enda loovus tööle ja perebänd ongi sündinud!
  6. Lase lapsel valida oma kunstiteosele sobiv toon või värv, loo keskkond, kus ta saaks rahus oma loomingulist isikut väljendada. Lapse mõttemaailm ning ettekujutus võib sinu omast sootuks erineda.. Seadke tuppa sisse näiteks loovusenurgake laua ja toolidega, kus pliiatsid kohe ootel või legolaud. Või äkki käivitaks lapse fantaasia hoopis indiaanitelk või koduste vahenditega loodud onn? 🙂 

Soovime kõigile julgust luua ja olla loov!